Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
362.5 kcal /
1517.7 kJ
Kalorie
19.8 gBiałko
45.2 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oleju rzepakowego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki czarnuszki
  • 300 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej
  • 900 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • oliwa z oliwek do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać kmin rzymski i czarnuszkę, dusić ponownie2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać soczewicę, bulion warzywny i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20-25 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki i oliwą.
Przewijanie do góry