Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
362.5 kcal /
1517.7 kJKalorie
1517.7 kJKalorie
19.8 gBiałko
45.2 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oleju rzepakowego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki czarnuszki
- 300 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej
- 900 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- oliwa z oliwek do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kmin rzymski i czarnuszkę, dusić ponownie2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać soczewicę, bulion warzywny i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20-25 min/100°C/obr. 1.
- Dodać sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki i oliwą.