Rozgrzewająca zupa z boczkiem i jarmużem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
182.3 kcal /
762.6 kJ
Kalorie
6.3 gBiałko
19.6 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 500 g ziemniaków przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli czerwonej, przekrojonej na pół
  • 130 – 140 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 szczypty chili, suszonego mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g jarmużu pokrojonego na kawałki, tylko liście
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać boczek, dusić bez założonej miarki6 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wcześniej rozdrobnione ziemniaki, wodę, sól, pieprz, paprykę chili i koncentrat bulionu mięsnego, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać jarmuż, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i tymianek, w razie potrzeby doprawić do smaku, gotować7 min/100°C//obr. 1.5. Rozgrzewającą zupa z boczkiem i jarmużem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry