Rozgrzewająca zupa z boczkiem i jarmużem
182.3 kcal /
762.6 kJKalorie
762.6 kJKalorie
6.3 gBiałko
19.6 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g ziemniaków przekrojonych na pół
- 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli czerwonej, przekrojonej na pół
- 130 – 140 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczypty chili, suszonego mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g jarmużu pokrojonego na kawałki, tylko liście
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać boczek, dusić bez założonej miarki6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wcześniej rozdrobnione ziemniaki, wodę, sól, pieprz, paprykę chili i koncentrat bulionu mięsnego, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać jarmuż, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki i tymianek, w razie potrzeby doprawić do smaku, gotować7 min/100°C//obr. 1.5. Rozgrzewającą zupa z boczkiem i jarmużem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.