Rösti z warzyw korzeniowych (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
265.7 kcal /
1111.5 kJ
Kalorie
7.6 gBiałko
31.6 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 130 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 130 g pasternaku w razie potrzeby przekrojonego wzdłuż na pół
  • 130 g korzeni pietruszki w razie potrzeby przekrojonej wzdłuż na pół
  • 130 g batata pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos koperkowo-pietruszkowy: 5
  • g koperku, świeżego tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej buraka, pasternak i batata, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego batata, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Startego batata pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony pasternak, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starty pasternak pozostawić w pojemniku.
  5. Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego buraka, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Rozdrobniony czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać starte warzywa, wymieszać5 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, wymieszać kopystką. Masę nakładać łyżką na przygotowaną blachę, formując placki (Ø ok. 8 cm). Piec 15 min (180°C). Ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika i przewrócić placki na drugą stronę, piec kolejne 10-15 min (180°C) lub do czasu, aż placki się zarumienią. Umyć naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego włożyć koperek, pietruszkę, crème fraîche, otartą skórkę z cytryny, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Rösti z warzyw korzeniowych podawać z sosem koperkowo-pietruszkowym.
Przewijanie do góry