Rösti (TM5)
565.8 kcal /
2367.2 kJKalorie
2367.2 kJKalorie
10.4 gBiałko
49.1 gWęglowodany
37.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 10 – 15 g oleju
- 150 g kostek boczku (patrz wariant)
- 4 – 8 łyżek masła klarowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, zetrzeć grubo1 min/obr. 4. Starte ziemniaki przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać boczek, dusić4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ziemniakami, dodać sól i pieprz, wymieszać (patrz wskazówka). Na 2 nieprzywierających patelniach (patrz wskazówka) roztopić po ½-1 łyżce masła, nałożyć po ¼ masy. Przykryć pokrywkami i smażyć na małej mocy palnika ok. 15 min. Ostrożnie obrócić rösti za pomocą dużego talerza (patrz wskazówka). W razie potrzeby dodać pozostałą ½-1 łyżkę masła klarowanego. Przykryć pokrywką i smażyć na małej mocy palnika kolejne ok. 15 min. Czynności powtórzyć dla pozostałej masy. Rösti podawać jako dodatek lub danie główne.