Rosół (z osłoną noża miksującego)
291.5 kcal /
1220.5 kJKalorie
1220.5 kJKalorie
15.2 gBiałko
43.8 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
- 500 g mięsa wołowego bez kości z kością, np. szpondra, mostku, przekrojonego na 2-3 części
- 300 g skrzydełek z kurczaka (2-3 szt.)
- 1 cebula (ok. 80g), przekrojona na pół
- 1300 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 2 – 2 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 150 g podrobów drobiowych oczyszczonych (serc, żołądków)
- (opcjonalnie)
- 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora)
- 1 łyżeczka czyku, suszonego
- 2 – 3 gałązki czyku, świeżego
- 50 g pomidora pokrojonego w ćwiartki
- (opcjonalnie)
- zimna woda do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć wołowinę i skrzydełka, dodać wodę i sól, gotować15 min/98°C//obr. . W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni ułożyć cebulę rozcięciem do dołu, rumienić bez tłuszczu do momentu, aż stanie się czarna (patrz wariant), odstawić. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, ostrożnie zdjąć szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać zrumienioną cebulę, liść laurowy, goździk, ziele angielskie i pieprz, podgrzewać60 min/90°C//obr. . Ostrożnie wyjąć cebulę i skrzydełka. Cebulę wyrzucić, skrzydełka zachować (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego dodać podroby, podgrzewać75 min/90°C//obr. . Ostrożnie wyjąć podroby i wołowinę, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego dodać mieszane warzywa, lubczyk i pomidor, uzupełnić zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l), podgrzewać75 min/90°C//obr. . W tym czasie 15 min przed końcem gotowania na kuchence w garnku w osolonej wodzie ugotować odważony wcześniej makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ostrożnie wyjąć warzywa, marchewkę pokroić na kawałki, odstawić. Przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, przecedzić rosół przez sitko o drobnych oczkach do wazy. Podawać na gorąco z marchewką i ugotowanym makaronem, udekorowany natką pietruszki.