Rosół na wołowinie
114 kcal /
478 kJKalorie
478 kJKalorie
13.1 gBiałko
2.8 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 cebula (80-100g), przekrojona na pół
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 450 – 500 g mięsa wołowego z kością, np. szpondru, pokrojonego na 5-7 cm kawałki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 owoce jałowca
- 2 goździki
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czyku, suszonego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 – 2 grzyby, suszone
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 40 g pora pokrojonego na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej w plastry
- 1600 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem gazowym, do momentu aż jej powierzchnia zrobi się czarna, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim opaloną cebulę i natkę pietruszki, odważyć mięso wołowe, dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, goździki, kurkumę, sól, lubczyk, czosnek, grzyby, korzeń pietruszki, korzeń selera, por i marchewkę.
- Dodać wodę, gotować20 min/100°C/obr. 1, następnie podgrzewać90 min/90°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Rosół na wołowinie podawać na gorąco, posypany posiekaną natką pietruszki.