Rosół na wołowinie

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
114 kcal /
478 kJ
Kalorie
13.1 gBiałko
2.8 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 cebula (80-100g), przekrojona na pół
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 450 – 500 g mięsa wołowego z kością, np. szpondru, pokrojonego na 5-7 cm kawałki
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 owoce jałowca
  • 2 goździki
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czyku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 – 2 grzyby, suszone
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 40 g pora pokrojonego na kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej w plastry
  • 1600 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem gazowym, do momentu aż jej powierzchnia zrobi się czarna, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim opaloną cebulę i natkę pietruszki, odważyć mięso wołowe, dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, goździki, kurkumę, sól, lubczyk, czosnek, grzyby, korzeń pietruszki, korzeń selera, por i marchewkę.
  3. Dodać wodę, gotować20 min/100°C/obr. 1, następnie podgrzewać90 min/90°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Rosół na wołowinie podawać na gorąco, posypany posiekaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry