Sandwich z orientalnymi pulpecikami z indyka
453.3 kcal /
1897.7 kJKalorie
1897.7 kJKalorie
34.3 gBiałko
51.3 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos pomidorowy z ananasem i imbirem: 90
- g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 4 ząbki czosnku
- 170 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 plastry ananasa, z puszki odsączonego z zalewy
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Pulpeciki: 70
- g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- ½
- czerwonej papryczki chili bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 – 10 g kolendry, świeżej
- 400 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości bez białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 30 g sosu sojowego jasnego
- ½
- łyżeczki soli
- 600 g wody
- 1 – 2 bagietki
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- mozzarella, tarta do posypania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, imbir i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać paprykę, ananas i oliwę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, dusić kolejne15 min/120°C/obr. 1lub do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Dodać curry, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 5.
- Dodać mięso z indyka, rozdrobnić12 s/obr. 6.
- Dodać jajko, bułkę tartą, sos sojowy i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki (Ø 3,5 cm), ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z pulpecikami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Bagietkę podzielić na 4 równe części, następnie przeciąć wzdłuż na pół. Pieczywo opiec na patelni grillowej lub w piekarniku. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pulpeciki, udekorować liśćmi kolendry, posypać tartą mozzarellą. W każdą kanapkę wbić drewniany patyczek lub wykałaczkę.
- Sandwich z orientalnymi pulpecikami z indyka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
