Sandwich z orientalnymi pulpecikami z indyka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
453.3 kcal /
1897.7 kJ
Kalorie
34.3 gBiałko
51.3 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos pomidorowy z ananasem i imbirem: 90
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 4 ząbki czosnku
  • 170 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 plastry ananasa, z puszki odsączonego z zalewy
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Pulpeciki: 70
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • ½
  • czerwonej papryczki chili bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 – 10 g kolendry, świeżej
  • 400 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości bez białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 30 g sosu sojowego jasnego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 600 g wody
  • 1 – 2 bagietki
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
  • mozzarella, tarta do posypania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, imbir i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać paprykę, ananas i oliwę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, dusić kolejne15 min/120°C/obr. 1lub do momentu, aż sos zgęstnieje.
  4. Dodać curry, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 5.
  6. Dodać mięso z indyka, rozdrobnić12 s/obr. 6.
  7. Dodać jajko, bułkę tartą, sos sojowy i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki (Ø 3,5 cm), ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z pulpecikami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  9. Bagietkę podzielić na 4 równe części, następnie przeciąć wzdłuż na pół. Pieczywo opiec na patelni grillowej lub w piekarniku. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pulpeciki, udekorować liśćmi kolendry, posypać tartą mozzarellą. W każdą kanapkę wbić drewniany patyczek lub wykałaczkę.
  10. Sandwich z orientalnymi pulpecikami z indyka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry