Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
448 kcal /
1875.7 kJKalorie
1875.7 kJKalorie
29.7 gBiałko
18.2 gWęglowodany
28.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Klopsiki: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i dłoni
- 750 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 75 g bułki tartej
- 1 jajko
- 30 g mleka
- ¾
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki ziela angielskiego, mielonego (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- Kremowy sos: 400
- g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g mąki pszennej
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g musztardy Dijon
- 20 g sosu sojowego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mięso, bułkę tartą, jajko, mleko, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz i sól, zmiksować30 s/obr. 4. W razie potrzeby całość wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia. Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować nieduże klopsiki (Ø 3 cm), ułożyć je w przygotowanej wcześniej przystawce Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu mięsnego. Nałożyć przystawkę Varoma z klopsikami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, mąkę, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz, gotować5 min/100°C/obr. 3. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Klopsiki krótko smażyć na średniej mocy palnika z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe. Obsmażone klopsiki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z kremowym sosem, udekorowane natką pietruszki (patrz wskazówka).