Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
448 kcal /
1875.7 kJ
Kalorie
29.7 gBiałko
18.2 gWęglowodany
28.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Klopsiki: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i dłoni
  • 750 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 75 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 30 g mleka
  • ¾
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki ziela angielskiego, mielonego (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • Kremowy sos: 400
  • g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać mięso, bułkę tartą, jajko, mleko, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz i sól, zmiksować30 s/obr. 4. W razie potrzeby całość wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia. Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować nieduże klopsiki (Ø 3 cm), ułożyć je w przygotowanej wcześniej przystawce Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu mięsnego. Nałożyć przystawkę Varoma z klopsikami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić (patrz wskazówka).
  4. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, mąkę, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz, gotować5 min/100°C/obr. 3. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Klopsiki krótko smażyć na średniej mocy palnika z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe. Obsmażone klopsiki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z kremowym sosem, udekorowane natką pietruszki (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry