
Ryżanka z kurczakiem
488 kcal /
2041 kJKalorie
2041 kJKalorie
36 gBiałko
66 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 łyżki sosu sojowego plus ilość do podania
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- 150 g ryżu do sushi
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 15 – 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- 700 g wody
- 1 szczypta soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej sezamowy ilość do dekoracji
- ziarna sezamu, białego prażone, ilość do dekoracji
- kolendra, świeża tylko liście, posiekana
- cebula dymka posiekana, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać sos sojowy, cynamon i pieprz cayenne, wymieszać, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod zimną bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zamarynowanego kurczaka, rozdrobnić2 s/obr. 3.
- Dodać opłukany ryż, wodę, sól i pieprz, gotować20 min/98°C//obr. . Ryżankę z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polaną sosem sojowym, olejem sezamowym, posypaną prażonym sezamem, kolendrą i cebulą dymką (patrz wskazówka).