Sól cytrusowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
592 kJ /
142 kcal
Kalorie
4.8 gBiałko
2.5 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 cytryny, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 30g)
  • 2 pomarańcze, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 60g)
  • 2 mandarynki, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 30g)
  • 2 limonki, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 15g)
  • 8 łyżek soligruboziarnistej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 90°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zemleć10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z pomarańczy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć skórkę z mandarynek, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z mandarynek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć skórkę z limonek, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z limonek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
  6. Piec 15 min (90°C). Wyjąć i ostudzić, każdą cytrusową skórkę wymieszać z 2 łyżkami soli. Przechowywać w szczelnie zamykanych słoikach, dodawać do wybranych potraw.
Przewijanie do góry