Schab chrzanowy
70 kcal /
296 kJKalorie
296 kJKalorie
8.4 gBiałko
0.2 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g schabu wieprzowego bez kości
- 5 owoców jałowca
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 5 – 10 g soligruboziarnistej
- 3 goździki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 ½
- łyżeczki musztardy
- 1 ½ – 2
- łyżeczki chrzanu, tartego
- 1500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać jałowiec, dodać czosnek, ziele angielskie, sól, goździki, liście laurowe, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn i cukier, zmiksować20 s/obr. 6.
- Dodać musztardę i chrzan, wymieszać5 s/obr. 2. Powstałą marynatę przełożyć do miski ze schabem, dokładnie natrzeć mięso marynatą, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Schab umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma. Mięso pozostawić w folii do całkowitego ostygnięcia.
- Schab kroić w 5 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do chleba.