Słodko-ostry sos chili

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
457 kcal /
1916 kJ
Kalorie
0 gBiałko
112 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 270 g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g czerwonych papryczek chili, świeżych (zgniazdami nasiennymi), pokrojonych na kawałki
  • 100 g octu ryżowego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej skrobię i 40 g wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać chili, rozdrobić4 s/obr. 8.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 230 g wody, ocet i cukier, gotować7 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać skrobię wymieszaną z wodą i sól, gotować5 min/100°C/obr. 2. Słodko-ostry sos chili przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostudzenia.
  6. Słodko-ostry sos chili przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.
Przewijanie do góry