Rosół drobiowy, kluski z ciasta chlebowego
506 kcal /
2118 kJKalorie
2118 kJKalorie
24 gBiałko
40 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 250 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 250 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej liście i łodygi
- 25 g masła, niesolonego
- 200 g mleka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu, świeżo zmielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 1000 g wody
- 4 skrzydełka kurczaka (ok. 600g)
- 200 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, cebula, seler), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bułki, rozdrobnić przy pomocy kopystki6 s/obr. 5. Przełożyć do drugiej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i liście natki pietruszki (łodygi zachować), rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mleko, podgrzać2 min/60°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną bułkę, jajka, 1 łyżeczkę soli, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s//obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać kolejne15 s//obr. 3. Przełożyć wymieszane składniki do miski. Wilgotnymi dłońmi uformować 30 kulek (Ø 4 cm), ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać skrzydełka z kurczaka, mieszane warzywa, łodygi natki pietruszki i 1 łyżeczkę soli. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/ /obr. . Odstawić przystawkę Varoma, przełożyć kluski z ciasta chlebowego do talerzy na zupę. Przecedzić rosół przez sito o drobnych oczkach. Podawać na gorąco z rozdrobnionym parmezanem.