Rosół drobiowy
364 kcal /
1524 kJKalorie
1524 kJKalorie
15.7 gBiałko
44.9 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 – 100 g cebuli przekrojonej na pół (1 szt.)
- 400 g mięsa drobiowego np. skrzydełka z kurczaka, szyja z indyka
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 goździk
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 łyżeczka czyku, suszonego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego w półplasterki
- 50 g korzenia selera pokrojonego w kostkę
- 40 g pora pokrojonego na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej w półplasterki
- 1600 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ½ pęczka natki pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem, aż jej powierzchnia zrobi się czarna, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, kurkumę, sól, lubczyk, ½ pęczka natki pietruszki, czosnek, opaloną cebulę, korzeń pietruszki, korzeń selera, pora i marchewkę.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować bez założonej miarki15 min/100°C/obr. 1, gotować kolejne90 min/90°C/obr. 1.
- Wyjąć ostrożnie koszyczek przy pomocy kopystki. Rosół w razie potrzeby doprawić solą do smaku.
- Rosół podawać na gorąco, z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu, posypany natką pietruszki.