Rosół drobiowy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
364 kcal /
1524 kJ
Kalorie
15.7 gBiałko
44.9 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 – 100 g cebuli przekrojonej na pół (1 szt.)
  • 400 g mięsa drobiowego np. skrzydełka z kurczaka, szyja z indyka
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 goździk
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 łyżeczka czyku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego w półplasterki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego w kostkę
  • 40 g pora pokrojonego na kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej w półplasterki
  • 1600 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ½ pęczka natki pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem, aż jej powierzchnia zrobi się czarna, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, kurkumę, sól, lubczyk, ½ pęczka natki pietruszki, czosnek, opaloną cebulę, korzeń pietruszki, korzeń selera, pora i marchewkę.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować bez założonej miarki15 min/100°C/obr. 1, gotować kolejne90 min/90°C/obr. 1.
  5. Wyjąć ostrożnie koszyczek przy pomocy kopystki. Rosół w razie potrzeby doprawić solą do smaku.
  6. Rosół podawać na gorąco, z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu, posypany natką pietruszki.
Przewijanie do góry