Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą
863.2 kcal /
3611.7 kJKalorie
3611.7 kJKalorie
43.7 gBiałko
41.5 gWęglowodany
58.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 plastry mięsa wieprzowego np. schabu, karkówki (ok. 150g każdy)
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej do natłuszczenia
- 250 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki kminku, mielonego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 250 g kapusty kiszonej odsączonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 250 g kapusty kiszonej odsączonej (patrz wskazówka)
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
- koperek, świeży posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Plastry mięsa rozbić tłuczkiem na grubość 5 mm, oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką, odstawić. Dolną część przystawki Varoma natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, dodać kminek, zmielić10 s/obr. 10. Powstałą masę rozsmarować na przygotowanych plastrach mięsa. Zawinąć rolady, spiąć wykałaczkami, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 250 g kapusty, wodę i mieloną paprykę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i oprószyć je solą. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z roladami, odważyć do niej pozostałe 250 g kapusty i ułożyć ją tak, aby przykryła rolady, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać kapustę z przystawki Varoma i śmietanę, wymieszać1 min/obr. 3. Rolady wieprzowe podawać z kapustą i ziemniakami, udekorowane natką pietruszki.