Roladki z kurczaka z ryżem i sosem musztardowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
335.2 kcal /
1402.4 kJ
Kalorie
24 gBiałko
38.9 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Roladki z kurczaka i ryż: 3
  • filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 200g każdy)
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 plastrów szynkigotowanej
  • 18 plastrów ogórków konserwowych
  • 1200 g wody
  • 5 g oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • Sos musztardowy: 100
  • g śmietany, 18% tłuszczu
  • 30 g mąki pszennej
  • 15 g musztardy
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka przekroić ostrym nożem poziomo na dwa płaty, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie ułożyć przycięte do wymiarów fileta plastry sera i szynki, następnie ułożyć 3 plastry ogórka konserwowego. Zawinąć brzegi fileta do środka, ciasno zrolować. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią wędliniarską. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać olej i koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć przystawkę Varoma z roladkami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Mięso i ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Wywar przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 300 g wywaru po gotowaniu na parze, dodać śmietanę, mąkę, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować6 min/100°C/obr. 4. Roladki z kurczaka podawać z ryżem i sosem musztardowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry