Roladki z kurczaka z ryżem i sosem musztardowym
335.2 kcal /
1402.4 kJKalorie
1402.4 kJKalorie
24 gBiałko
38.9 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Roladki z kurczaka i ryż: 3
- filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 200g każdy)
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 6 plastrów sera żółtego
- 6 plastrów szynkigotowanej
- 18 plastrów ogórków konserwowych
- 1200 g wody
- 5 g oleju
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 250 g ryżu długoziarnistego
- Sos musztardowy: 100
- g śmietany, 18% tłuszczu
- 30 g mąki pszennej
- 15 g musztardy
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Filety z kurczaka przekroić ostrym nożem poziomo na dwa płaty, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie ułożyć przycięte do wymiarów fileta plastry sera i szynki, następnie ułożyć 3 plastry ogórka konserwowego. Zawinąć brzegi fileta do środka, ciasno zrolować. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią wędliniarską. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać olej i koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć przystawkę Varoma z roladkami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Mięso i ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Wywar przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 300 g wywaru po gotowaniu na parze, dodać śmietanę, mąkę, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować6 min/100°C/obr. 4. Roladki z kurczaka podawać z ryżem i sosem musztardowym bezpośrednio po przygotowaniu.