Roladki z kurczaka z jabłkami, batatami i sosem curry
656 kcal /
2745 kJKalorie
2745 kJKalorie
59 gBiałko
50 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 60 g sera edamskiego pokrojonego na kawałki
- 60 g kostek boczku (ok. 1 cm)
- 800 – 850 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry podzielonych na pojedyncze filety
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu wołowego (np. Bovril, Maggi)
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 40 g oliwy z oliwek
- 280 – 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 400 g batatów obranych, pokrojonych w 4 cm plastry
- 500 g jabłek (np. Granny Smith, Golden Delicious), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 180 g jabłek, dogotowania (np. Bramley, Reinette), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego octu ryżowego (patrz wskazówka)
- 1 czubata łyżeczka curry, mielonego do smaku
- 200 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, dusić6 min/120°C//obr. 1. W tym czasie przez folię spożywczą rozbić tłuczkiem do mięsa pojedyncze filety z kurczaka.
- W małej miseczce pędzelkiem do ciasta wymieszać sos sojowy, koncentrat z wołowiny i łyżkę oliwy, powstałą marynatę sojową, odstawić.Na kawałku papieru do pieczenia (30 x 40 cm) położyć filety z kurczaka i rozsmarować na nich marynatę pędzelkiem. Odstawić pozostałą marynatę.
- Przełożyć boczek do miski i odstawić do ostudzenia. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, sól i 30 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Do ostudzonego boczku dodać rozdrobniony ser, wymieszać kopystką i rozłożyć wzdłuż środka każdego filetu z kurczaka. Zrolować filety, owijając każdy ciasno papierem do pieczenia. Aby upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte, należy położyć płasko motylek w dolnej części przystawki Varoma i ułożyć na wierzchu paczuszki z kurczakiem. Dodać bataty wokół paczuszek, włożyć wkład Varomy, włożyć do niego ćwiartki jabłek (np. Granny Smith, Golden Delicious). Odstawić przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka do gotowania, dodać ocet, curry, wodę i pozostałą marynatę sojową, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy. Nakłuć wykałaczką roladki z kurczaka, aby sprawdzić, czy wyciekające soki są klarowne, co świadczy o tym, że są już ugotowane. Jeśli soki są koloru różowego, dodać do naczynia miksującego 50 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, przełożyć ćwiartki jabłek i bataty do naczynia, w którym zostaną podane. Odwinąć roladki z kurczaka, pokroić na plastry 2 cm i przełożyć do naczynia, w którym zostaną podane. Przelać sos curry z naczynia miksującego do sosjerki. Podawać kurczaka, bataty i ćwiartki jabłek na ciepło z sosem curry.