Roladki z kurczaka z jabłkami, batatami i sosem curry

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
656 kcal /
2745 kJ
Kalorie
59 gBiałko
50 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 60 g sera edamskiego pokrojonego na kawałki
  • 60 g kostek boczku (ok. 1 cm)
  • 800 – 850 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry podzielonych na pojedyncze filety
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu wołowego (np. Bovril, Maggi)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 280 – 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 400 g batatów obranych, pokrojonych w 4 cm plastry
  • 500 g jabłek (np. Granny Smith, Golden Delicious), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 180 g jabłek, dogotowania (np. Bramley, Reinette), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego octu ryżowego (patrz wskazówka)
  • 1 czubata łyżeczka curry, mielonego do smaku
  • 200 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć boczek, dusić6 min/120°C//obr. 1. W tym czasie przez folię spożywczą rozbić tłuczkiem do mięsa pojedyncze filety z kurczaka.
  3. W małej miseczce pędzelkiem do ciasta wymieszać sos sojowy, koncentrat z wołowiny i łyżkę oliwy, powstałą marynatę sojową, odstawić.Na kawałku papieru do pieczenia (30 x 40 cm) położyć filety z kurczaka i rozsmarować na nich marynatę pędzelkiem. Odstawić pozostałą marynatę.
  4. Przełożyć boczek do miski i odstawić do ostudzenia. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, sól i 30 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić6 min/120°C/obr. 1.
  5. Do ostudzonego boczku dodać rozdrobniony ser, wymieszać kopystką i rozłożyć wzdłuż środka każdego filetu z kurczaka. Zrolować filety, owijając każdy ciasno papierem do pieczenia. Aby upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte, należy położyć płasko motylek w dolnej części przystawki Varoma i ułożyć na wierzchu paczuszki z kurczakiem. Dodać bataty wokół paczuszek, włożyć wkład Varomy, włożyć do niego ćwiartki jabłek (np. Granny Smith, Golden Delicious). Odstawić przystawkę Varoma.
  6. Do naczynia miksującego włożyć jabłka do gotowania, dodać ocet, curry, wodę i pozostałą marynatę sojową, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 1.
  7. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy. Nakłuć wykałaczką roladki z kurczaka, aby sprawdzić, czy wyciekające soki są klarowne, co świadczy o tym, że są już ugotowane. Jeśli soki są koloru różowego, dodać do naczynia miksującego 50 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1.
  8. Zdjąć przystawkę Varoma, przełożyć ćwiartki jabłek i bataty do naczynia, w którym zostaną podane. Odwinąć roladki z kurczaka, pokroić na plastry 2 cm i przełożyć do naczynia, w którym zostaną podane. Przelać sos curry z naczynia miksującego do sosjerki. Podawać kurczaka, bataty i ćwiartki jabłek na ciepło z sosem curry.
Przewijanie do góry