Roladki z kurczaka (sous-vide) z sosem paprykowym (z osłoną noża miksującego)
420 kcal /
1756 kJKalorie
1756 kJKalorie
52 gBiałko
3 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 20
- g estragonu, świeżego tylko liście
- 20 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 4 cm kawałki
- 80 g serc karczochów, w oleju odsączonych
- 100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Roladki z kurczaka i sos paprykowy: 3
- piersi z kurczaka, bez skóry (180-200g każda)
- 1400 – 1500 g wody do całkowitego przykrycia worków plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku
- 2 czerwone papryki bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 4 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć estragon, rozdrobnić4 s/obr. 6. Estragon zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać karczochy, ricottę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- 1 pierś z kurczaka umieścić między dwoma arkuszami folii spożywczej, rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa na płat o grubości ok. 1 cm. Czynność powtórzyć dla pozostałych 2 piersi. Na każdą rozbitą pierś nałożyć ⅓ farszu, zrolować, odstawić.
- Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do jednego worka strunowego włożyć 2 roladki, do drugiego włożyć pozostałą roladkę. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki z roladkami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/72°C.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z roladkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /1 godz. 30 min/72°C. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na przygotowanej blasze ułożyć papryki, piec 10 min (180°C), następnie dodać czosnek i piec kolejne 20-25 min (180°C). Upieczoną paprykę i czosnek odstawić do ostudzenia. Ostudzoną paprykę pokroić na 4 cm kawałki. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczoną paprykę i czosnek, dodać oliwę, sól i pieprz, uruchomić Miksowanie /20 s. Roladki z kurczaka (sous-vide) podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu paprykowego.