Roladki z kurczaka i pora
433.8 kcal /
1814.8 kJKalorie
1814.8 kJKalorie
30.5 gBiałko
15.8 gWęglowodany
28.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
- 110 g pora pokrojonego w 1 cm plastry, plus 8 liści (dł. 12-15 cm, patrz wskazówka)
- 50 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
- 50 g pomidorów, suszonych
- 1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
- 1 szczypta tymianku, suszonego
- 9 szczypt pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- wrząca woda do blanszowania pora
- 500 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry
- 8 szczypt soli
- sos sojowy do posmarowania roladek, plus dodatkowa ilość do podania
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, por, pokrojony w plastry, boczek i tymianek, dodać 1 szczyptę pieprzu i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie do miski włożyć liście pora, zalać taką ilością wrzącej wody, aby były zakryte, odstawić do blanszowania na 8-10 min.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kurczaka. Pokroić na 8 równych części, rozbić na grubość 2-3 mm, ułożyć na desce do krojenia. Każdy płat oprószyć 1 szczyptą soli i 1 szczyptą pieprzu, następnie nałożyć 1-2 łyżki masy orzechowo-porowej, układając ją na środku w wałek. Zwinąć ciasno w roladkę i owinąć blanszowanym liściem pora. Roladki posmarować sosem sojowym za pomocą pędzelka, ułożyć na przygotowanym wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z roladkami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Roladki z kurczaka i pora podawać bezpośrednio po przygotowaniu skropione sosem powstałym podczas gotowania na parze, dodatkowym sosem sojowym i z wybraną sałatką.