Roladki z indyka z cebulą i papryką z batatami i brokułem, zupa pieczarkowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
345.8 kcal /
1447.6 kJ
Kalorie
29.6 gBiałko
37.8 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g ziaren sezamu
  • 60 g czerwonej papryki pokrojonej w paski (1 x 3 cm)
  • 140 g cebuli przekrojonej na pół
  • 4 filety z piersi indyka, bez skóry i kości (sznycle, ok. 400g)
  • sól ilośc do oprószenia indyka
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
  • czosnek,granulowany ilość do oprószenia indyka
  • tymianek, suszony ilość do oprószenia indyka
  • 20 g masła
  • 300 g pieczarek
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 500 g batatów pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 400 – 450 g różyczek brokułu
  • 60 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sezam, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 60 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Filety (sznycle) z indyka za pomocą tłuczka rozbić na grubość 0,5 cm, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem, odstawić. Na środku każdego przygotowanego sznycla położyć po 2-3 paski papryki i 1-2 łyżeczki rozdrobnionej cebuli. Dłuższe boki sznycli założyć do środka, następnie zwinąć roladki, rozpoczynając od krótszego boku. Każdą roladkę spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią wędliniarską, następnie ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 80 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  7. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z przygotowanymi roladkami, gotować na parze12 min/Varoma//obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma.
  8. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego bataty. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć ponownie dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego brokuły, gotować na parze13 min/Varoma//obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni uprażyć odważony sezam, do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę, dodać 3-4 łyżki płynu z naczynia miksującego, wymieszać.
  10. Do naczynia miksującego dodać zahartowaną śmietanę i natkę pietruszki, podgrzewać1 min/90°C//obr. 1. Zupę przelać do wazy, ugotowane na parze bataty, roladki i brokuły ułożyć na półmisku.
  11. Roladki z indyka z cebulą i papryką podawać z batatami i brokułem posypanymi uprażonym sezamem oraz zupą pieczarkową (patrz wskazówka) z dowolną surówką lub surowymi warzywami.
Przewijanie do góry