Roladki z indyka z cebulą i papryką z batatami i brokułem, zupa pieczarkowa
345.8 kcal /
1447.6 kJKalorie
1447.6 kJKalorie
29.6 gBiałko
37.8 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g ziaren sezamu
- 60 g czerwonej papryki pokrojonej w paski (1 x 3 cm)
- 140 g cebuli przekrojonej na pół
- 4 filety z piersi indyka, bez skóry i kości (sznycle, ok. 400g)
- sól ilośc do oprószenia indyka
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
- czosnek,granulowany ilość do oprószenia indyka
- tymianek, suszony ilość do oprószenia indyka
- 20 g masła
- 300 g pieczarek
- 800 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 500 g batatów pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 400 – 450 g różyczek brokułu
- 60 g śmietany, 12% tłuszczu
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sezam, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 60 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Filety (sznycle) z indyka za pomocą tłuczka rozbić na grubość 0,5 cm, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem, odstawić. Na środku każdego przygotowanego sznycla położyć po 2-3 paski papryki i 1-2 łyżeczki rozdrobnionej cebuli. Dłuższe boki sznycli założyć do środka, następnie zwinąć roladki, rozpoczynając od krótszego boku. Każdą roladkę spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią wędliniarską, następnie ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 80 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z przygotowanymi roladkami, gotować na parze12 min/Varoma//obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego bataty. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć ponownie dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego brokuły, gotować na parze13 min/Varoma//obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni uprażyć odważony sezam, do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę, dodać 3-4 łyżki płynu z naczynia miksującego, wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną śmietanę i natkę pietruszki, podgrzewać1 min/90°C//obr. 1. Zupę przelać do wazy, ugotowane na parze bataty, roladki i brokuły ułożyć na półmisku.
- Roladki z indyka z cebulą i papryką podawać z batatami i brokułem posypanymi uprażonym sezamem oraz zupą pieczarkową (patrz wskazówka) z dowolną surówką lub surowymi warzywami.