Rolady wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi
483.5 kcal /
2024.3 kJKalorie
2024.3 kJKalorie
43.8 gBiałko
13.5 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 80
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 70 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 100 g szynki wędzonej, pokrojonej na kawałki
- 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
- 20 g musztardy
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Rolady: 4
- plastry mięsa wołowego z udźca, ogrubości ok. 7 mm (ok. 600-650g)
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy do obsmażenia mięsa
- Sos: 40
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g pieczarek przekrojonych na pół
- 10 g masła
- 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 40 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 20 g musztardy
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 250 g czerwonego wina, wytrawnego
- 100 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, ogórki kiszone, szynkę, boczek, musztardę i pieprz, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Za pomocą tłuczka rozbić mięso wołowe na cienkie, prostokątne plastry (ok. 20 x 12 cm, grubość 4-5 mm), oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu, pozostawiając 1-2 cm margines z każdej strony. Dłuższe boki złożyć do środka, następnie zwinąć rolady, rozpoczynając od krótszego boku. Należy upewnić się, że maksymalna długość rolad wynosi 8 cm. Rolady spiąć wykałaczkami lub związać nicią wędliniarską.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron na rumiany kolor (ok. 30 s z każdej strony). Obsmażone rolady przełożyć do koszyczka układając je pionowo, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę, seler, por, musztardę, koncentrat pomidorowy, wino, wodę i koncentrat bulionu mięsnego. Włożyć koszyczek z roladami, upewniając się, że otwór w pokrywie naczynia miksującego nie jest zablokowany przez zawartość koszyczka, gotować75 min/100°C/obr. 1, następnie zdjąć miarkę, dusić15 min/120°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, z rolad usunąć wykałaczki lub nici wędliniarskie, odstawić w ciepłe miejsce lub przykryć folią aluminiową, żeby nie ostygły.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę z mąką, zmiksować30 s/obr. 7. Powstały sos przelać do sosjerki. Rolady wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi podawać z sosem bezpośrednio po przygotowaniu.