Roladki z białej kiełbasy faszerowane pieczarkami i serem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
649.4 kcal /
2717.1 kJ
Kalorie
31.5 gBiałko
16.7 gWęglowodany
51.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g sera żółtego np.goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 630 g wody
  • 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki małych, w całości
  • 40 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 800 g białych kiełbas, surowych wyciśniętych z osłonek
  • 1 jajko
  • 60 g bułki tartej
  • 25 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 10 g sosu sojowego
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić12-15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać 30 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę, odczekać ok. 3 min (temp. w naczyniu miksującym powinna wynosić max. 120°C).
  4. Dodać sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć wyciśniętą z osłonek masę kiełbasianą, dodać jajko i bułkę tartą, wymieszać15 s/obr. 4. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, podzielić na 6 równych części (ok. 150 g każda). Każdą porcję rozpłaszczyć dłońmi na zwilżonej wodą desce do krojenia na grubość 5-7 mm, rozsmarować 1 łyżkę farszu pieczarkowego i posypać 1 łyżką rozdrobnionego sera. Ostrożnie zwinąć roladki i starannie zakleić boki tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Roladki obtoczyć w mące, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma i na wkład Varomy, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 600 g wody, koncentrat bulionu mięsnego, musztardę i sos sojowy. Nałożyć przystawkę Varoma z roladkami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę, gotować1 min/100°C/obr. 4. Roladki z białej kiełbasy faszerowane pieczarkami i serem podawać polane sosem, np. z dodatkiem purée ziemniaczanego (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry