Roladki tostowe z sosem owocowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
528.1 kcal /
2209.6 kJ
Kalorie
15.6 gBiałko
76.2 gWęglowodany
18.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cukru
  • ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 150 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½
  • łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 200 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych
  • 200 g owoców jagodowych, świeżych
  • 60 g wody
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 12 kromek białego chleba tostowego (patrz wskazówka)
  • 12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 50 g cukru, dodać cynamon, wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy, dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny, wymieszać10 s/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać wodę, pozostałe 30 g cukru, skrobię i sok z cytryny, gotować5 min/100°C//obr. 2. W tym czasie z kromek chleba odkroić skórki (patrz wskazówka), następnie kromki cienko rozwałkować. Każdą kromkę posmarować przygotowanym serkiem, zwinąć w rulony i ułożyć złączeniem do dołu na płaskim talerzu.
  4. Na kuchence, na patelni rozgrzać masło klarowane. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem. Roladki tostowe zanurzać w masie jajecznej, następnie smażyć na niewielkiej mocy palnika ze wszystkich stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone roladki od razu obtaczać w cukrze z cynamonem. Roladki tostowe podawać z sosem owocowym bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry