Roladki po prowansalsku (Alouettes)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
814 kcal /
3405 kJ
Kalorie
75 gBiałko
42 gWęglowodany
39 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 8 plastrów wołowiny (np. z polędwicy), ogrubości 1-1,5 cm
  • 5 ząbków czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 szczypta tymianku, suszonego
  • 1 liść laurowy, świeży
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 ½
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 250 g wody
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Za pomocą tłuczka rozbić mięso na cienkie plastry (Ø 15-18 cm, grubość 2-3 mm), odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Połowę rozdrobnionej natki z czosnkiem przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Dodać boczek, rozdrobnić20 s/obr. 6.5. Przełożyć do innego naczynia, następnie podzielić i ułożyć na plastrach wołowiny. Zwinąć rolady i zawiązać za pomocą nici kuchennej, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać odłożoną natkę pietruszki z czosnkiem i 1½ łyżki oliwy, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, następnie obsmażyć rolady z każdej strony.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej oliwki, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać pomidory, tymianek, liść laurowy, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki białego pieprzu, wino i wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia, na każdym ułożyć 2 rolady. Posypać je odważonymi wcześniej oliwkami, pozostałą ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczką białego pieprzu, odstawić.
  8. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane ziemniaki przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymać temperaturę. Nałożyć po 4 łyżki sosu pomidorowego na każdą roladę, następnie zawinąć szczelnie w papier do pieczenia tworząc zamknięte paczuszki. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte.
  9. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Rolady przełożyć do naczynia, w którym znajdują się ziemniaki, odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymać temperaturę.
  10. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 1.
  11. Roladki po prowansalsku podawać z sosem i ziemniakami jako danie główne.
Przewijanie do góry