Roladki mięsne w cieście filo z sosem chili

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
151 kcal /
631 kJ
Kalorie
7 gBiałko
13 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos chili: 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 160 – 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g białego octu winnego
  • 50 g cukru
  • 110 g wody
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • Roladki mięsne w cieście filo: ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 400 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 200 g serka kremowego
  • 30 g bułki tartej
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 10 płatów ciasto filo (ok. 30 x 30 cm)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, czerwoną paprykę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sól, ocet, cukier, wodę i skrobię kukurydzianą, wymieszać5 s/obr. 4, następnie gotować8 min/100°C/obr. 1. Zmiksować1 min/obr. 6-9 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać 2 białka jajek, mięso mielone, serek kremowy, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Płat ciasta filo przekroić na pół tak, aby otrzymać dwa prostokąty (30 x 15 cm). Po węższej stronie położyć łyżkę nadzienia tak, aby pozostawić 2 cm margines. Delikatnie złożyć dłuższe boki do środka i zwinąć tak, aby powstała roladka. Czynności powtórzyć dla pozostałych płatów ciasta filo. Roladki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą pędzelka posmarować je pozostałymi żółtkami.
  8. Piec 20-25 min (200°C). Roladki mięsne w cieście filo podawać na ciepło z sosem chili.
Przewijanie do góry