Roladki mięsne w cieście filo z sosem chili
151 kcal /
631 kJKalorie
631 kJKalorie
7 gBiałko
13 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos chili: 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 160 – 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 40 g białego octu winnego
- 50 g cukru
- 110 g wody
- 10 g skrobi kukurydzianej
- Roladki mięsne w cieście filo: ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 400 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g serka kremowego
- 30 g bułki tartej
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 10 płatów ciasto filo (ok. 30 x 30 cm)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, czerwoną paprykę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sól, ocet, cukier, wodę i skrobię kukurydzianą, wymieszać5 s/obr. 4, następnie gotować8 min/100°C/obr. 1. Zmiksować1 min/obr. 6-9 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 2 białka jajek, mięso mielone, serek kremowy, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Płat ciasta filo przekroić na pół tak, aby otrzymać dwa prostokąty (30 x 15 cm). Po węższej stronie położyć łyżkę nadzienia tak, aby pozostawić 2 cm margines. Delikatnie złożyć dłuższe boki do środka i zwinąć tak, aby powstała roladka. Czynności powtórzyć dla pozostałych płatów ciasta filo. Roladki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą pędzelka posmarować je pozostałymi żółtkami.
- Piec 20-25 min (200°C). Roladki mięsne w cieście filo podawać na ciepło z sosem chili.