Rolada ze schabu
409.5 kcal /
1714.3 kJKalorie
1714.3 kJKalorie
35.8 gBiałko
6.5 gWęglowodany
27.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata do schabu: 2
- ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 60 – 80 g oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe, suszone pokruszone
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- Rolada schabowa: 1000 – 1200
- g schabu wieprzowego pokrojonego w 1 cm plastry, rozbitego na ok. 3 mm plastry
- sól do oprószenia
- ketchup do posmarowania
- puder zgrzybów do oprószenia (patrz wskazówka)
- musztarda do posmarowania
- chrzan, tarty do posmarowania
- 1500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majeranek, olej, liście laurowe i ziarna pieprzu, wymieszać10 s/obr. 5. Marynatę przelać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab, odstawić.
- Plastry schabu ułożyć na półmisku, równomiernie posmarować marynatą, oprószyć solą, odstawić.
- Na dużej desce do krojenia ułożyć 6 plastrów schabu, tak aby na siebie lekko zachodziły. Posmarować ketchupem i oprószyć pudrem z grzybów. Nałożyć kolejne 3 plastry schabu, posmarować musztardą i oprószyć pudrem z grzybów. Nałożyć kolejne 3 plastry schabu, posmarować chrzanem i oprószyć pudrem z grzybów. Czynności powtarzać do momentu zużycia składników. Przygotowany schab zwinąć ciasno w roladę. Zwiniętą roladę dokładnie posmarować pozostałą częścią marynaty, umieścić ją w rękawie foliowym do pieczenia, dokładnie zawiązać końce. Roladę schabową odstawić do lodówki na min. 3 godz. do zamarynowania.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowaną roladę (nie zdejmując folii), gotować na parze90 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do całkowitego ostudzenia. Przeciąć rękaw foliowy, roladę pokroić w ok. 1 cm plastry. Roladę ze schabu podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno jako wędlinę do chleba.
