Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami; Tarta z kremem i owocami jagodowymi

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1367 kcal /
5719.2 kJ
Kalorie
60.2 gBiałko
143.6 gWęglowodany
65.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami: 30
  • g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g sera mozzarella twardego, pokrojonego w 2 mm plastry tartego
  • 100 g sera scamorza twardego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g chleba pełnoziarnistego czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g bułki tartej
  • 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 – 100 g warzyw, mieszanych np. marchewki i cebuli, pokrojonych na kawałki
  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli plus 1-2 szczypty do oprószenia
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g wody
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w ósemki
  • Kruche ciasto: skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Krem: 500
  • g pełnotłustego mleka 3,2%
  • 5 żółtek
  • 80 – 100 g cukru
  • 1 laska wanilii tylko nasiona (patrz wskazówka)
  • 40 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • zimna woda do schłodzenia
  • kostki lodu do schłodzenia
  • 300 g owoców jagodowych, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej szpinak i ser, odstawić. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (40 x 40 cm), odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, chleb i miętę, rozdrobnić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mieszane warzywa, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso, jajka, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 4. Mięsną masę przełożyć na przygotowany arkusz papieru do pieczenia. Kopystką rozprowadzić masę na papierze, tworząc prostokąt o grubości 1 cm (ok. 25 x 20 cm). Na środku ułożyć odważony ser i szpinak, następnie zwinąć w roladę za pomocą papieru do pieczenia. Papier szczelnie zawinąć, następnie roladę umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z roladą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego ziemniaki, oprószyć solą, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z roladą i ziemniakami. Ustawić40 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć skórkę z cytryny, dodać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, masło, sól, jajko i żółtko, wymieszać40 s/obr. 5. Przełożyć na blat, uformować w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na ok. 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać żółtka, cukier, wanilię, mąkę i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać7 min/90°C/obr. 4. W tym czasie do głębokiej miski wlać zimną wodę, dodać kostki lodu, odstawić. Krem przełożyć do drugiej miski, przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni kremu, następnie umieścić w zimnej kąpieli wodnej, odstawić do schłodzenia.
  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, nie zdejmować przystawki Varoma, aby zachować ciepło.
  10. Schłodzone ciasto umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować na kształt koła (Ø 28-30 cm). Przełożyć do formy do tarty (Ø 26 cm), zdjąć górny arkusz papieru do pieczenia, następnie wyrównać krawędzie ciasta. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 15 min (170°C), następnie usunąć papier do pieczenia i obciążniki. Piec kolejne 10 min (170°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Odstawić do ostudzenia.
  11. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
  12. Na ostudzonym spodzie do tarty równomiernie rozprowadzić schłodzony krem, następnie ułożyć odważone owoce. Odstawić do lodówki do momentu podania. Roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami podawać jako danie główne; Tartę z kremem i owocami jagodowymi podawać jako deser.
Przewijanie do góry