Rolada z indyka z brokułami i fetą
427 kcal /
1787.8 kJKalorie
1787.8 kJKalorie
52.3 gBiałko
16.8 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 200 – 250 g różyczek brokułu
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 60 – 80 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- 20 – 40 g bułki tartej
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½ – 1
- łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 1 filet z piersi indyka, bez skóry i kości (1000-1500g)
- 150 g szynki serrano w plastrach
- 150 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
- 10 suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, gotować16 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić brokuły do ostudzenia na 20 min. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane wcześniej brokuły, ser feta, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz, wymieszać5 s/obr. 5.
- Filet z indyka położyć na desce, przykryć papierem do pieczenia i roztłuc tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
- Na blacie ułożyć dwa arkusze folii spożywczej (dł. 40 cm), kładąc je jeden na drugim na zakładkę. Na folii ułożyć w dwóch rzędach plastry szynki serrano tak, aby lekko na siebie nachodziły, tworząc prostokąt (ok. 30 x 35 cm). Na plastrach szynki serrano ułożyć rozbitego indyka, zostawiając ok. 3-4 cm wolnej krawędzi wzdłuż dłuższego boku.
- Na powierzchni mięsa rozsmarować równomiernie nadzienie z brokułów i fety, zostawiając ok. 3 cm wolnej krawędzi wzdłuż jednego z dłuższych boków. Następnie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni suszone pomidory. Zwinąć ciasno roladę w kierunku brzegu bez nadzienia. Roladę szczelnie zawinąć w folię, oba końce folii mocno skręcić. Roladę ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma z roladą, gotować na parze45 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, roladę odstawić na 15 min, następnie ostrożnie usunąć folię. Roladę z brokułami i fetą podawać pokrojoną w plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.