Rolada z boczku z daktylami na Varomie
698.7 kcal /
2923.3 kJKalorie
2923.3 kJKalorie
12.5 gBiałko
6.6 gWęglowodany
69 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 – 6 ząbków czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 łyżeczki soli
- 1 – 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżka majeranku, suszonego
- ½
- łyżki estragonu, suszonego
- 75 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 1300 – 1400 g surowego boczku, bez kości, bez skóry 1 płat (ok. 22 x 27 cm,grubość ok. 3 cm)
- 2200 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, majeranek i estragon, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego włożyć daktyle, rozdrobnić5 s/obr. 8.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej boczek. Boczek rozłożyć na desce, natrzeć z obu stron przygotowaną mieszanką czosnku i przypraw. Wzdłuż jednego z krótszych boków rozłożyć rozdrobnione wcześniej daktyle. Ciasno zwinąć roladę zaczynając od krótszego boku tak, aby rozdrobnione daktyle znalazły się wewnątrz. Roladę dokładnie zawinąć w folię spożywczą, następnie obwiązać nicią wędliniarską. Roladę umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 1500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma z roladą, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, wlać pozostałe 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze ponownie60 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, roladę odstawić na 10 min, następnie usunąć sznurek i folię. Roladę z boczku z daktylami podawać pokrojoną w plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.