Rolada rybna ze śliwką zawinięta w boczek
217 kcal /
907.9 kJKalorie
907.9 kJKalorie
20.6 gBiałko
9 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 150 g śliwek suszonych, bez pestek
- 1 łyżeczka miodu
- ½ – 1
- płaska łyżeczka pasty chili
- ½ – 1
- płaska łyżeczka chili, mielonego
- 1 płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g filetów z ryby o białym mięsie np. mintaja, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
- 1000 g filetów z ryby o białym mięsie np. mintaja, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odciśniętych z wody, pokrojonych na kawałki
- 2 jajka
- 30 – 40 g kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać suszone śliwki, miód, pastę chili, skórkę i 10 g soku z cytryny, wymieszać7 s/obr. 4. Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
- Do naczynia miksującego włożyć 500 g mintaja, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g mintaja, rozdrobnić12 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnionego wcześniej mintaja, jajka, kaszę mannę, pozostałe 10 g soku z cytryny, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałą masę rybną przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej boczek, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Na blasze piekarnika rozłożyć arkusz folii aluminiowej. Ułożyć na nim plastry boczku w dwóch rzędach obok siebie tak, aby na siebie zachodziły, tworząc prostokąt (ok. 25 x 35 cm). Na plastrach boczku rozłożyć masę rybną na grubość ok. 2,5 cm, zostawiając ok. 5-6 cm wolnej krawędzi wzdłuż obu krótszych boków. Na masie rybnej rozsmarować równomiernie przygotowany wcześniej farsz śliwkowy, następnie dokładnie zwinąć roladę pomagając sobie folią. Końce plastrów boczku starannie spleść ze sobą, tworząc wzór na górze rolady.
- Piec ok. 45 min (180°C). Upieczoną roladę wyjąć i odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Roladę rybną podawać pokrojoną w 1 cm plastry na zimno jako przystawkę.
