Rolada mięsna w cieście francuskim
325 kcal /
1361 kJKalorie
1361 kJKalorie
19 gBiałko
19 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g sera żółtego (np.gouda, ementaler) pokrojonego na kawałki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego
- 100 g białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275g każdy)
- szynka, w plastrach (ok. 150g)
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania rolady
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mięso, dodać wino, sól, pieprz, zioła prowansalskie i mąkę, dusić8 min/120°C//obr. . Naczynie miksujące odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli powstanie zbyt duża ilość płynu, należy go odlać.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć tak, aby dłuższy bok jednego zachodził 1 cm na bok drugiego, miejsce łączenia rozwałkować. Na cieście francuskim rozłożyć przestudzone mięso, pozostawiając wolne brzegi (ok. 3 cm). Mięso posypać rozdrobnionym serem, na wierzchu ułożyć plastry szynki. Całość zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końcówki zawinąć jak cukierek, nadmiar ciasta odciąć (z odciętego ciasta można wykonać ozdoby na wierzch, np. listki). Roladę ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze. Wierzch rolady posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
- Piec 35-40 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru ciasta. Roladę mięsną podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną w plastry.