Rolada makaronowa z mięsem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
463.3 kcal /
1938.4 kJ
Kalorie
22.7 gBiałko
42.6 gWęglowodany
22.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Rolada makaronowa: 250
  • g mąki pszennej
  • 100 g mleka
  • 1 jajko
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 10 g oleju
  • Farsz: 50
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g pora pokrojonego w 3 mm plastry
  • 60 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 jajko
  • Gotowanie: mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • olej ilość do natłuszczenia Varomy
  • 1000 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • Sos pomidorowy: 120
  • g przecieru pomidorowego
  • 30 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, pieprz i olej, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 30 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, pora, seler naciowy i natkę pietruszki, rozdrobnić7-9 s/obr. 5.
  3. Dodać mięso mielone, sól, pieprz i jajko, wymieszać1 min//obr. 4.
  4. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (30 x 60 cm). Farsz rozłożyć równomiernie na cieście i delikatnie zwinąć w roladę. Dolną część przystawki Varoma natłuścić olejem i ułożyć w niej roladę na kształt pierścienia. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze48 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, roladę przełożyć na półmisek. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać 400 g zachowanego płynu z gotowania, dodać przecier pomidorowy, mąkę, sól, i pieprz, gotować3 min/100°C/obr. 4. Roladę makaronową z mięsem podawać pokrojoną w plastry, polaną sosem pomidorowym.
Przewijanie do góry