Rolada leśny mech z kremem cytrynowym
338.8 kcal /
1417.7 kJKalorie
1417.7 kJKalorie
6.6 gBiałko
32.3 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Krem cytrynowy (lemon curd): 10
- g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- Ciasto szpinakowe: 7
- jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 30 g oleju
- 250 g mąki pszennej
- 2 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka cukru pudru
- Krem i zwijanie rolady: 200
- g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość truskawek (ok. 100g) pokrojonych w 0,5 cm plastry, do dekoracji
- 8 łyżek soku jabłkowego
- 400 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- borówki amerykańskie do dekoracji (ok. 50g)
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, dodać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie10 s/obr. 10.
- Dodać jajko, masło i sok z cytryny, podgrzewać6 min/80°C/obr. 3. Krem cytrynowy (lemon curd) przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie odstawić do lodówki na min. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić 6 jajek, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.Zdjąć motylek, odstawić. Ubite jajka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g szpinaku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 100 g szpinaku, 1 jajko i olej, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Dodać wokół motylka ubite jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać5 s//obr. 3.Zdjąć motylek.Delikatnie przemieszać kopystką. Przełożyć na przygotowaną blachę, uformować prostokąt na całej powierzchni blachy piekarnika (ok. 40 x 32 cm, patrz wskazówka). Piec 15-17 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Czystą ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem za pomocą sitka o drobnych oczkach, odstawić. Upieczone ciasto przełożyć razem z papierem do pieczenia na przygotowaną ściereczkę, tak aby papier znalazł się u góry, odstawić na 5 min, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia i odkroić ok. 3 cm pas ciasta od dłuższego boku. Odkrojone ciasto pokruszyć palcami, przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie obsychało. Pozostałe ciasto ostrożnie zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz.).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć, usunąć ściereczkę kuchenną. Ciasto ułożyć na dwóch nachodzących na siebie arkuszach folii spożywczej, nasączyć sokiem jabłkowym, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Ok. ¼ kremu śmietanowego przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego dodać schłodzony krem cytrynowy (lemon curd), podzielony na kawałki, ubijać10-15 s/obr. 3. Krem przełożyć na ciasto, rozsmarować, zostawiając po brzegach ok. 1,5 cm margines. Na kremie równomiernie rozłożyć odważone truskawki. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Ciasno owinąć folią spożywczą, aby rolada zachowała kształt, odstawić do lodówki na min. 2 godz. (patrz wskazówka).
- Schłodzoną roladę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Wierzch posmarować odłożonym kremem śmietanowym i posypać pokruszonym ciastem. Udekorować truskawkami, borówkami i miętą. Roladę leśny mech podawać pokrojoną w 2,5 cm plastry.
