Rolada leśny mech z kremem cytrynowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
338.8 kcal /
1417.7 kJ
Kalorie
6.6 gBiałko
32.3 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krem cytrynowy (lemon curd): 10
  • g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • Ciasto szpinakowe: 7
  • jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 30 g oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Krem i zwijanie rolady: 200
  • g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość truskawek (ok. 100g) pokrojonych w 0,5 cm plastry, do dekoracji
  • 8 łyżek soku jabłkowego
  • 400 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • borówki amerykańskie do dekoracji (ok. 50g)
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, dodać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie10 s/obr. 10.
  2. Dodać jajko, masło i sok z cytryny, podgrzewać6 min/80°C/obr. 3. Krem cytrynowy (lemon curd) przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie odstawić do lodówki na min. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić 6 jajek, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.Zdjąć motylek, odstawić. Ubite jajka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 100 g szpinaku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać pozostałe 100 g szpinaku, 1 jajko i olej, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Założyć motylek.Dodać wokół motylka ubite jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać5 s//obr. 3.Zdjąć motylek.Delikatnie przemieszać kopystką. Przełożyć na przygotowaną blachę, uformować prostokąt na całej powierzchni blachy piekarnika (ok. 40 x 32 cm, patrz wskazówka). Piec 15-17 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Czystą ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem za pomocą sitka o drobnych oczkach, odstawić. Upieczone ciasto przełożyć razem z papierem do pieczenia na przygotowaną ściereczkę, tak aby papier znalazł się u góry, odstawić na 5 min, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia i odkroić ok. 3 cm pas ciasta od dłuższego boku. Odkrojone ciasto pokruszyć palcami, przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie obsychało. Pozostałe ciasto ostrożnie zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz.).
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  9. Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć, usunąć ściereczkę kuchenną. Ciasto ułożyć na dwóch nachodzących na siebie arkuszach folii spożywczej, nasączyć sokiem jabłkowym, odstawić.
  10. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Ok. ¼ kremu śmietanowego przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  11. Do naczynia miksującego dodać schłodzony krem cytrynowy (lemon curd), podzielony na kawałki, ubijać10-15 s/obr. 3. Krem przełożyć na ciasto, rozsmarować, zostawiając po brzegach ok. 1,5 cm margines. Na kremie równomiernie rozłożyć odważone truskawki. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Ciasno owinąć folią spożywczą, aby rolada zachowała kształt, odstawić do lodówki na min. 2 godz. (patrz wskazówka).
  12. Schłodzoną roladę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Wierzch posmarować odłożonym kremem śmietanowym i posypać pokruszonym ciastem. Udekorować truskawkami, borówkami i miętą. Roladę leśny mech podawać pokrojoną w 2,5 cm plastry.
Przewijanie do góry