Rolada kawowo-orzechowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
448.1 kcal /
1874.6 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
40.4 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt: 6
  • jajek
  • 1 szczypta soli
  • 140 g cukru pudru plus 1 łyżka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (niegranulowanej)
  • 20 g orzechów laskowych posiekanych
  • 60 g mąki pszennej
  • 4 – 5 łyżek likieru z orzechów laskowych
  • Krem kawowy i dekoracja: 20
  • g fixu do bitej śmietany
  • 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 200 g serka kremowego śmietankowego, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (niegranulowanej)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • cukier puder do oprószenia
  • orzechy laskowe posiekane, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać 30 g cukru pudru i sól, ubijać3 min/obr. 4.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pozostałe 110 g cukru pudru i kawę, ubijać2 min/obr. 4.
  4. Dodać pianę z białek, mąkę i orzechy, wymieszać30 s/obr. 3. Ciasto przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić, formując prostokąt (40 x 30 cm). Piec 12 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Czystą ściereczkę kuchenną rozłożyć na blacie i za pomocą sitka oprószyć 1 łyżką cukru pudru.
  5. Upieczony biszkopt ostrożnie przełożyć na przygotowaną ściereczkę tak, aby papier znalazł się na górze. Całość przykryć gorącą, odwróconą blachą, odstawić na 5 min. Po tym czasie zdjąć blachę i usunąć papier do pieczenia. Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę, zaczynając od krótszego boku. Odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 30 min). Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Całą powierzchnię biszkoptu nasączyć likierem, odstawić.
  6. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć serek kremowy i mascarpone, dodać śmietanę, cukier puder, fix do bitej śmietany, kawę i ekstrakt waniliowy, ubijać40 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Krem przełożyć na nasączony biszkopt, równomiernie rozprowadzić, pozostawiając ok. 1 cm margines. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od krótszego boku, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 2. Polewą udekorować roladę i posypać posiekanymi orzechami. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę kawowo-orzechową podawać oprószoną cukrem pudrem.
Przewijanie do góry