Rolada kawowo-orzechowa
448.1 kcal /
1874.6 kJKalorie
1874.6 kJKalorie
8.3 gBiałko
40.4 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt: 6
- jajek
- 1 szczypta soli
- 140 g cukru pudru plus 1 łyżka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (niegranulowanej)
- 20 g orzechów laskowych posiekanych
- 60 g mąki pszennej
- 4 – 5 łyżek likieru z orzechów laskowych
- Krem kawowy i dekoracja: 20
- g fixu do bitej śmietany
- 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 200 g serka kremowego śmietankowego, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (niegranulowanej)
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- cukier puder do oprószenia
- orzechy laskowe posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać 30 g cukru pudru i sól, ubijać3 min/obr. 4.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pozostałe 110 g cukru pudru i kawę, ubijać2 min/obr. 4.
- Dodać pianę z białek, mąkę i orzechy, wymieszać30 s/obr. 3. Ciasto przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić, formując prostokąt (40 x 30 cm). Piec 12 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Czystą ściereczkę kuchenną rozłożyć na blacie i za pomocą sitka oprószyć 1 łyżką cukru pudru.
- Upieczony biszkopt ostrożnie przełożyć na przygotowaną ściereczkę tak, aby papier znalazł się na górze. Całość przykryć gorącą, odwróconą blachą, odstawić na 5 min. Po tym czasie zdjąć blachę i usunąć papier do pieczenia. Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę, zaczynając od krótszego boku. Odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 30 min). Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Całą powierzchnię biszkoptu nasączyć likierem, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć serek kremowy i mascarpone, dodać śmietanę, cukier puder, fix do bitej śmietany, kawę i ekstrakt waniliowy, ubijać40 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Krem przełożyć na nasączony biszkopt, równomiernie rozprowadzić, pozostawiając ok. 1 cm margines. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od krótszego boku, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 2. Polewą udekorować roladę i posypać posiekanymi orzechami. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę kawowo-orzechową podawać oprószoną cukrem pudrem.