Rolada dyniowa z orzechami pecan
184.5 kcal /
771.9 kJKalorie
771.9 kJKalorie
3.1 gBiałko
15 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Rolada dyniowa: 100
- g orzechów pekan
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 170 g dyni rozmrożonej
- 25 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- 3 jajka
- Masa serowa: 400
- g serka śmietankowego np. typu Philadelphia, o temp. pokojowej
- 20 g masła o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 30 g cukru pudru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, dodać sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić4 s/obr. 5. Dynię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, podgrzać7 min/98°C/obr. 2. Następnie zmiksować15 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, dodać cukier, cynamon, imbir, kardamon i jajka, wymieszać2 min/obr. 4.
- Dodać wcześniej przygotowaną mąkę z sodą, wymieszać30 s/obr. 3.5. Zawartość naczynia miksującego wyłożyć równomiernie na ¾ powierzchni blachy tworząc prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch ciasta wyrównać kopystką i posypać ¾ ilości rozdrobnionych orzechów. Piec 15 min (190°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 20 min do ostudzenia. Ostudzone ciasto obrócić w ten sposób, aby wierzch z orzechami przylegał do papieru do pieczenia. Zwinąć ciasto wraz z papierem tak, aby papier pozostał w środku rolady i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miejsce, w którym kończy się zwój powinno znajdować się na dole. W tym czasie przygotować masę serową.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć serek, masło, ekstrakt waniliowy, cukier puder i pozostałe orzechy, wymieszać1 min/obr. 3.5. Rozwinąć ostudzone ciasto i rozprowadzić równomiernie na nim masę serową. Ponownie zwinąć roladę, tym razem bez papieru. Roladę ciasno zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce do czasu podania. Roladę dyniową z orzechami pecan podawać jako deser.