Rolada dyniowa z orzechami pecan

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
184.5 kcal /
771.9 kJ
Kalorie
3.1 gBiałko
15 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Rolada dyniowa: 100
  • g orzechów pekan
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 170 g dyni rozmrożonej
  • 25 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 3 jajka
  • Masa serowa: 400
  • g serka śmietankowego np. typu Philadelphia, o temp. pokojowej
  • 20 g masła o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 30 g cukru pudru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, dodać sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić4 s/obr. 5. Dynię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, podgrzać7 min/98°C/obr. 2. Następnie zmiksować15 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, dodać cukier, cynamon, imbir, kardamon i jajka, wymieszać2 min/obr. 4.
  7. Dodać wcześniej przygotowaną mąkę z sodą, wymieszać30 s/obr. 3.5. Zawartość naczynia miksującego wyłożyć równomiernie na ¾ powierzchni blachy tworząc prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch ciasta wyrównać kopystką i posypać ¾ ilości rozdrobnionych orzechów. Piec 15 min (190°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 20 min do ostudzenia. Ostudzone ciasto obrócić w ten sposób, aby wierzch z orzechami przylegał do papieru do pieczenia. Zwinąć ciasto wraz z papierem tak, aby papier pozostał w środku rolady i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miejsce, w którym kończy się zwój powinno znajdować się na dole. W tym czasie przygotować masę serową.
  8. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć serek, masło, ekstrakt waniliowy, cukier puder i pozostałe orzechy, wymieszać1 min/obr. 3.5. Rozwinąć ostudzone ciasto i rozprowadzić równomiernie na nim masę serową. Ponownie zwinąć roladę, tym razem bez papieru. Roladę ciasno zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce do czasu podania. Roladę dyniową z orzechami pecan podawać jako deser.
Przewijanie do góry