Rolada drobiowo-wieprzowa z ziołami
142 kcal /
594.5 kJKalorie
594.5 kJKalorie
15.8 gBiałko
1.1 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 350 g karkówki wieprzowej chudej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki, lekko zmrożonej
- 650 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- olej do posmarowania folii
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać karkówkę, rozdrobnić15 s/obr. 6.
- Dodać mięso z udek kurczaka, jajko, sól, pieprz i majeranek, wymieszać15 s//obr. 3.
- Na blacie rozłożyć arkusz folii aluminiowej (dł. ok. 35 cm), za pomocą pędzelka posmarować jego powierzchnię olejem. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na przygotowany arkusz folii, uformować roladę (Ø 7 cm, dł. ok. 25 cm) i szczelnie owinąć ją folią. Zawiniętą roladę przełożyć na blachę do pieczenia.
- Piec 50 min (180°C, termoobieg). Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Roladę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę drobiowo-wieprzową z ziołami podawać pokrojoną w 5-10 mm plastry jako przystawkę lub dodatek do pieczywa.
