Rolada chlebowa z jarmużem i kiełbasą

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
178 kcal /
745 kJ
Kalorie
8 gBiałko
23 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g orkiszu
  • 400 g białej mąki orkiszowej plus dodatkowa ilość do posypania blatu
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 270 g wody letniej
  • 100 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 – 2 łyżeczki czosnku,granulowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać orkisz, zmielić20 s/obr. 10.
  2. Dodać białą mąkę orkiszową, drożdże, sól, olej i wodę, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do miski, odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić20 s/obr. 5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę, odstawić.
  4. Na oprószonym mąką orkiszową blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (30 x 50 cm). Na powierzchni prostokąta rozłożyć równomiernie rozdrobniony jarmuż i odważoną kiełbasę, zostawiając ok. 1 cm wolnej krawędzi z każdej strony. Posypać czosnkiem granulowanym, następnie zwinąć ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku, odstawić do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 240°C.
  5. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz wskazówka). Piec 10 min (240°C).
  6. Obniżyć temp. piekarnika do 200°C, piec kolejne 35 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
  7. Roladę chlebową z jarmużem i kiełbasą podawać pokrojoną w plastry jako przystawkę lub przekąskę.
Przewijanie do góry