Rolada chlebowa z jarmużem i kiełbasą
178 kcal /
745 kJKalorie
745 kJKalorie
8 gBiałko
23 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g orkiszu
- 400 g białej mąki orkiszowej plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 270 g wody letniej
- 100 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 – 2 łyżeczki czosnku,granulowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać orkisz, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać białą mąkę orkiszową, drożdże, sól, olej i wodę, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do miski, odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić20 s/obr. 5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę, odstawić.
- Na oprószonym mąką orkiszową blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (30 x 50 cm). Na powierzchni prostokąta rozłożyć równomiernie rozdrobniony jarmuż i odważoną kiełbasę, zostawiając ok. 1 cm wolnej krawędzi z każdej strony. Posypać czosnkiem granulowanym, następnie zwinąć ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku, odstawić do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 240°C.
- Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz wskazówka). Piec 10 min (240°C).
- Obniżyć temp. piekarnika do 200°C, piec kolejne 35 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
- Roladę chlebową z jarmużem i kiełbasą podawać pokrojoną w plastry jako przystawkę lub przekąskę.
