Rogaliki orzechowo-waniliowe
106.2 kcal /
444.5 kJKalorie
444.5 kJKalorie
2.8 gBiałko
10.1 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 50 g cukru wanilinowego
- 80 g cukru
- 50 g migdałów, ze skórką
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 280 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 10 g cukru waniliowego i 20 g cukru, zmielić10 s/obr. 10.Przesypać do miseczki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały i orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać mąkę, pozostałe 20 g cukru waniliowego, 60 g cukru, żółtka i masło, zmiksować30 s/obr. 5.. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W tym czasie odrywać fragmenty ciasta i formować z nich kulki (Ø 2,5-3 cm). Następnie rolować i uformować rogaliki, układać na wcześniej przygotowanych blachach, pozostawiając niewielkie odstępy między ciastkami.
- Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka będą złotobrązowe, jedna blacha po drugiej. Odstawić do całkowitego ostudzenia, ponieważ ciepłe ciastka są bardzo kruche. Ostudzone rogaliki podawać posypane przygotowanym wcześniej waniliowym cukrem pudrem.