Rogaliki orzechowo-waniliowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
106.2 kcal /
444.5 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
10.1 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 50 g cukru wanilinowego
  • 80 g cukru
  • 50 g migdałów, ze skórką
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 10 g cukru waniliowego i 20 g cukru, zmielić10 s/obr. 10.Przesypać do miseczki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć migdały i orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  3. Dodać mąkę, pozostałe 20 g cukru waniliowego, 60 g cukru, żółtka i masło, zmiksować30 s/obr. 5.. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W tym czasie odrywać fragmenty ciasta i formować z nich kulki (Ø 2,5-3 cm). Następnie rolować i uformować rogaliki, układać na wcześniej przygotowanych blachach, pozostawiając niewielkie odstępy między ciastkami.
  5. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka będą złotobrązowe, jedna blacha po drugiej. Odstawić do całkowitego ostudzenia, ponieważ ciepłe ciastka są bardzo kruche. Ostudzone rogaliki podawać posypane przygotowanym wcześniej waniliowym cukrem pudrem.
Przewijanie do góry