
Rogale śniadaniowe
224.8 kcal /
941 kJKalorie
941 kJKalorie
6.3 gBiałko
35.2 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 190 g mleka w temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do posmarowania rogali
- 35 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 15 g cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 ½
- łyżeczki soli
- mak do posypania rogali
- ziarna sezamu, białego do posypania rogali
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jogurt, masło, cukier, drożdże, mąkę, jajko i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejną Ciasto /1 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształt okręgu (Ø 35-40 cm), podzielić nożem na 12 trójkątów, następnie zwinąć rogale, zaczynając od szerszej strony. Końce zagiąć, tworząc kształt rogala. Przełożyć na przygotowaną blachę, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 15 min do wyrośnięcia (patrz wskazówka). W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Rogale posmarować mlekiem za pomocą pędzelka i posypać makiem, piec 20-25 min (180°C). Rogale śniadaniowe podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu.