Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
536 kcal /
2243.5 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
57.8 gWęglowodany
29.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g liści szpinaku, świeżych
  • 160 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g ryżu do risotto np. Arborio
  • 100 g białego wina, wytrawnego wegańskiego
  • 120 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych w paski
  • 240 – 250 g mleka kokosowego
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g płatków drożdżowych plus dodatkowa ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 10 g oleju kokosowego i szpinak, dusić4 min/120°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 40 g oleju kokosowego, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki2 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać suszone pomidory, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu wegańskiego i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką, aby ryż nie przywierał do dna naczynia miksującego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać uduszony wcześniej szpinak i płatki drożdżowe, dokładnie wymieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C//obr. 1. Pozostawić na 2-3 min w naczyniu miksującym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane płatkami drożdżowymi.
Przewijanie do góry