Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
536 kcal /
2243.5 kJKalorie
2243.5 kJKalorie
9.5 gBiałko
57.8 gWęglowodany
29.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- 160 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g ryżu do risotto np. Arborio
- 100 g białego wina, wytrawnego wegańskiego
- 120 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych w paski
- 240 – 250 g mleka kokosowego
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g płatków drożdżowych plus dodatkowa ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 10 g oleju kokosowego i szpinak, dusić4 min/120°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 40 g oleju kokosowego, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, dusić bez założonej miarki2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać suszone pomidory, mleko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu wegańskiego i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką, aby ryż nie przywierał do dna naczynia miksującego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C//obr. 1.
- Dodać uduszony wcześniej szpinak i płatki drożdżowe, dokładnie wymieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C//obr. 1. Pozostawić na 2-3 min w naczyniu miksującym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane płatkami drożdżowymi.