Risotto ze świeżymi pomidorami
543.5 kcal /
2275.5 kJKalorie
2275.5 kJKalorie
12 gBiałko
66.8 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- 300 g pomidorów, dojrzałych (2-3 szt.), bez skóry igniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 – 60 g białego wina, wytrawnego
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż i pomidory, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, cukier, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, gotować12 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i masło, przemieszać kopystką, pozostawić naczynie miksujące w obudowie na ok. 2 min. Risotto ze świeżymi pomidorami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane liśćmi bazylii.