Risotto ze świeżymi pomidorami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
543.5 kcal /
2275.5 kJ
Kalorie
12 gBiałko
66.8 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • 300 g pomidorów, dojrzałych (2-3 szt.), bez skóry igniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 – 60 g białego wina, wytrawnego
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ryż i pomidory, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, cukier, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, gotować12 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i masło, przemieszać kopystką, pozostawić naczynie miksujące w obudowie na ok. 2 min. Risotto ze świeżymi pomidorami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane liśćmi bazylii.
Przewijanie do góry