Risotto z warzywami i rybą (TM6)
537.2 kcal /
2247.4 kJKalorie
2247.4 kJKalorie
39.7 gBiałko
50.2 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 80 g korzenia pietruszki z odciętymi końcówkami
- 80 g pasternaku z odciętymi końcówkami
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 600 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta
- 30 g masła
- 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- 120 g białego wina, wytrawnego
- 700 g wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę, pietruszkę i seler, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę, pietruszkę i seler. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne, odważyć do niej rybę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, podgrzewać3 min/70°C/obr. 1. Powstałą mieszanką równomiernie polać odważoną rybę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C (funkcja grill).
- Do naczynia miksującego dodać ryż, gotować3 min/100°C//obr. . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, gotować2 min/100°C//obr. .
- Dodać starte warzywa, wodę, zioła prowansalskie, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i koncentrat bulionu warzywnego, gotować14 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rybę piec 12-17 min (250°C, funkcja grill).
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobniony parmezan, dokładnie wymieszać kopystką. Pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 5 min. Risotto z warzywami i rybą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane natką pietruszki.
