Risotto z salsą pomidorową

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
329 kcal /
1378 kJ
Kalorie
7.1 gBiałko
50.2 gWęglowodany
12.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g sera parmezan
  • 10 – 15 liści mięty, świeżej
  • 300 g pomidorów malinowych, pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 230 g ryżu do risotto np. arborio carnaroli
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Miętę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pomidory, sól, pieprz, 20 g oliwy i sok z cytryny, rozdrobnić4 s/obr. 4. Salsę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać 20 g oliwy, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. .
  6. Dodać ryż, gotować2 min/95°C/obr. 1.
  7. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać wcześniej rozdrobniony parmezan, dokładnie wymieszać kopystką. Risotto podawać z dodatkiem salsy pomidorowej bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry