Risotto z salsą pomidorową
329 kcal /
1378 kJKalorie
1378 kJKalorie
7.1 gBiałko
50.2 gWęglowodany
12.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g sera parmezan
- 10 – 15 liści mięty, świeżej
- 300 g pomidorów malinowych, pokrojonych w ćwiartki, bezgniazd nasiennych
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 230 g ryżu do risotto np. arborio carnaroli
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Miętę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, sól, pieprz, 20 g oliwy i sok z cytryny, rozdrobnić4 s/obr. 4. Salsę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 20 g oliwy, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. .
- Dodać ryż, gotować2 min/95°C/obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wcześniej rozdrobniony parmezan, dokładnie wymieszać kopystką. Risotto podawać z dodatkiem salsy pomidorowej bezpośrednio po przygotowaniu.