Risotto z parmezanem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
433 kcal /
1812 kJ
Kalorie
9 gBiałko
63 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1600 g wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasiegotowania 120 g białego wina, wytrawnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić12 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę, dodać 40 g masła i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ryż, dusić bez założonej miarki6 min/120°C//obr. 1.5. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić naczynie miksujące zamknięte.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1. Ryż przełożyć do innego naczynia.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 440 g podduszonego ryżu, dodać 800 g bulionu i ½-1 łyżeczkę soli, wymieszać kopystką ryż na dnie naczynia miksującego, aby zapobiec jego przywieraniu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć koszyczek, gotować11 min/100°C//obr. 1. W tym czasie do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać pozostały podduszony ryż i ½-1 łyżeczkę soli, wymieszać kopystką ryż na dnie naczynia miksującego, aby zapobiec jego przywieraniu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć drugi koszyczek. Ustawić11 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
  7. Risotto pozostawić 1 min w naczyniach miksujących. Przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Dodać 2 łyżki masła i rozdrobniony parmezan, wymieszać dokładnie kopystką. Risotto z parmezanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry