Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
620.3 kcal /
2595.2 kJ
Kalorie
18.4 gBiałko
50.8 gWęglowodany
35.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 5 mm kostkę
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 40 g cebul szalotek przekrojonych na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 200 g ryżu do risotto np. arborio
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej boczek, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebule szalotki, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  4. Dodać 100 g groszku, rozdrobnić kolejne3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min 30 s/120°C/obr. 2.
  5. Dodać ryż, gotować1 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać wino, gotować2 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać pozostałe 100 g groszku, gotować4 min/100°C//obr. 1. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min, aby ryż wchłonął cały płyn. W tym czasie na rozgrzanej patelni usmażyć odważony wcześniej boczek, aż będzie chrupiący. Usmażony boczek wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
  9. Do naczynia miksującego dodać połowę rozdrobnionego wcześniej parmezanu i śmietanę, dokładnie wymieszać kopystką. Risotto z zielonym groszkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane skwarkami z boczku i pozostałym parmezanem.
Przewijanie do góry