Risotto z kurczakiem i cukinią
775 kcal /
3244 kJKalorie
3244 kJKalorie
37.1 gBiałko
76.6 gWęglowodany
35.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 2 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 30 g masła
- 350 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 620 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g seragorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
- 4 – 6 łyżek orzechów włoskich, łuskanych uprażonych na suchej patelni, do dekoracji
- (opcjonalnie)
- tymianek, świeży tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i oliwę, dodać ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać cukinię, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ryż, gotować1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki kolejne2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, pozostałe ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze14 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Jeżeli po tym czasie ryż nie wchłonął całego rosołu i nadal jest twardy, gotować na parze kolejne2 min/120°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowanego na parze kurczaka, śmietanę i gorgonzolę, wymieszać kopystką, odstawić na 2-3 min, aby ser się roztopił.
- Risotto posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem, orzechami włoskimi i tymiankiem. Risotto z kurczakiem i cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.