Risotto z krewetkami
244.3 kcal /
1022 kJKalorie
1022 kJKalorie
10.8 gBiałko
34.2 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g wody ciepłej
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 250 g ryżu do risotto np. arborio
- 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu, ryż, krewetki, sól i pieprz, gotować9 min/100°C//obr. . Dokładnie wymieszać kopystką.
- Dodać wino, gotować5 min/100°C//obr. . Dokładnie wymieszać kopystką, gotować kolejne4 min/100°C//obr. . Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 15 min. Risotto z krewetkami podawać udekorowane natką pietruszki.