Risotto z krewetkami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
244.3 kcal /
1022 kJ
Kalorie
10.8 gBiałko
34.2 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody ciepłej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 250 g ryżu do risotto np. arborio
  • 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę, koncentrat bulionu, ryż, krewetki, sól i pieprz, gotować9 min/100°C//obr. . Dokładnie wymieszać kopystką.
  3. Dodać wino, gotować5 min/100°C//obr. . Dokładnie wymieszać kopystką, gotować kolejne4 min/100°C//obr. . Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 15 min. Risotto z krewetkami podawać udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry