Risotto z grzybami bez alergenów
511 kcal /
2139 kJKalorie
2139 kJKalorie
15.9 gBiałko
70.7 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Bulion: 10
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 230 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody
- ½
- łyżki ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 gałązki tymianku, świeżego
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- Risotto grzybowe: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g borowików, suszonych uprzednio namoczonych wgorącej wodzie przez 30 min, odciśniętych z nadmiaru płynu (płyn zachować)
- 350 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 10 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C//obr. .
- Dodać wodę, pieprz, liście laurowe i tymianek, przemieszać kopystką, gotować10 min/100°C/obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować30 min/100°C/obr. 1. Bulion przecedzić przez koszyczek do dzbanka lub miski, odstawić. Zawartość koszyczka wyrzucić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i namoczone grzyby, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 100 g bulionu i ryż, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 800 g bulionu (patrz wskazówka), 50 g wody z namoczonych grzybów, płatki drożdżowe i sól, przemieszać kopystką, gotować13-15 min/100°C/obr. 1. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min.
- Risotto z grzybami bez alergenów podawać posypane rozdrobnioną natką pietruszki.