Risotto z grzybami bez alergenów

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
511 kcal /
2139 kJ
Kalorie
15.9 gBiałko
70.7 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Bulion: 10
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 230 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1200 g wody
  • ½
  • łyżki ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • Risotto grzybowe: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 50 g borowików, suszonych uprzednio namoczonych wgorącej wodzie przez 30 min, odciśniętych z nadmiaru płynu (płyn zachować)
  • 350 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 10 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C//obr. .
  3. Dodać wodę, pieprz, liście laurowe i tymianek, przemieszać kopystką, gotować10 min/100°C/obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować30 min/100°C/obr. 1. Bulion przecedzić przez koszyczek do dzbanka lub miski, odstawić. Zawartość koszyczka wyrzucić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę i namoczone grzyby, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać 100 g bulionu i ryż, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać pozostałe 800 g bulionu (patrz wskazówka), 50 g wody z namoczonych grzybów, płatki drożdżowe i sól, przemieszać kopystką, gotować13-15 min/100°C/obr. 1. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min.
  8. Risotto z grzybami bez alergenów podawać posypane rozdrobnioną natką pietruszki.
Przewijanie do góry