Risotto z dynią i serem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
506.3 kcal /
2118.2 kJ
Kalorie
11.1 gBiałko
69.3 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 60 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 250 g miąższu dyni np. piżmowej, Hokkaido, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 320 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • 700 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g sera taleggio pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g sera camembert pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 30 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać cebulę i dynię, rumienić Wysokie Temp. , następnie rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać ryż, dusić1 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, dokładnie przemieszać kopystką, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać ser i masło, wymieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Risotto z dynią i serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry