Risotto z gruszkami i serem gorgonzola

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
596 kcal /
2496 kJ
Kalorie
15.3 gBiałko
66.4 gWęglowodany
30 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 150 ggruszek bezgniazd nasiennych, nieobranych, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 30 g masła
  • 150 ggruszek bezgniazd nasiennych, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g ryżu do risotto
  • 150 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 200 g seragorgonzola pokrojonego na kawałki
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 5, następnie prażyć4 min/120°C/obr. . Uprażone orzechy przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć nieobrane gruszki, dodać 15 g masła, dusić3 min/120°C//obr. 1. Podduszone gruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć obrane gruszki i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 15 g masła i oliwę, dusić4 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać ryż, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  7. Ryż przemieszać kopystką, następnie dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i sól, gotować12-13 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać uduszone wcześniej gruszki, ser gorgonzola i pieprz, całość wymieszać za pomocą kopystki. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 2 min.
  9. Risotto posypać uprażonymi wcześniej orzechami i tymiankiem.
  10. Risotto z gruszkami i serem gorgonzola podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry