Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
596 kcal /
2496 kJKalorie
2496 kJKalorie
15.3 gBiałko
66.4 gWęglowodany
30 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 150 ggruszek bezgniazd nasiennych, nieobranych, pokrojonych w 2 mm plastry
- 30 g masła
- 150 ggruszek bezgniazd nasiennych, obranych, pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g ryżu do risotto
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 700 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 200 g seragorgonzola pokrojonego na kawałki
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 5, następnie prażyć4 min/120°C/obr. . Uprażone orzechy przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć nieobrane gruszki, dodać 15 g masła, dusić3 min/120°C//obr. 1. Podduszone gruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane gruszki i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 15 g masła i oliwę, dusić4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ryż, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Ryż przemieszać kopystką, następnie dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i sól, gotować12-13 min/100°C//obr. 1.
- Dodać uduszone wcześniej gruszki, ser gorgonzola i pieprz, całość wymieszać za pomocą kopystki. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 2 min.
- Risotto posypać uprażonymi wcześniej orzechami i tymiankiem.
- Risotto z gruszkami i serem gorgonzola podawać bezpośrednio po przygotowaniu.